Analýza vztahu výše daňové zátěže a průběhu hospodářského cyklu s přihlédnutím na koncepty daňové konkurence a harmonizace ve vybraných zemích EU. - Záveský, Martin (2014)
Oblast zdanění a jeho vlivu na hospodářství je velmi aktuální a značně ožehavé téma, přičemž v ekonomii i politice proti sobě stojí dva názorově nesmiřitelné tábory. Primární cíle této práce jsou nejprve analyzovat vliv zdanění na ekonomiku a následně vyvodit závěry v otázce prospěšnosti nebo naopak škodlivost daňové konkurence mezi zeměmi. Práce je rozdělena na teoretickou část zaměřenou na daňovou teorii a úvod do problematiky mezinárodního zdanění a daňové konkurence a praktickou část obsahující analýzy vlivu zdanění na růst HDP a jiné makroekonomické veličiny jako například na trh práce nebo mezinárodní investice.