Ceny domů a dopravní dostupnost Případ zázemí města Prahy - Šulai, Michal (2014)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumat vztah mezi cenami domů a jejich vzdáleností do centra města. Na základě teoretických i empirických studií byla stanovena hypotéza, že s vyšší vzdáleností do centra bude cena domu klesat. Za zkoumanou oblast bylo zvoleno dynamicky se rozvíjející suburbální zázemí města Prahy. Vztah byl zkoumán s pomocí modelu hédonické ceny založeném na datovém vzorku 697 domů nabízených k prodeji na realitním portálu sreality.cz v období června a července 2014. Hlavními poznatky této práce jsou zjištění, že cena domu s každým dalším kilometrem od centra poklesne o 1,24 procenta. Vzdálenost byla také alternativně měřena pomocí času jízdy autem v normálních dopravních podmínkách, v dopravní špičce a také pomocí času stráveného v hromadné dopravě. Hodnoty koeficientů dalších kontrolních proměnných byly ve většině případů v souladu s očekáváním a zahraniční literaturou.