Ceny domů a dopravní dostupnost Případ zázemí města Prahy - Šulai, Michal; Chytilová, Helena; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumat vztah mezi cenami domů a jejich vzdáleností do centra města. Na základě teoretických i empirických studií byla stanovena hypotéza, že s vyšší vzdáleností do centra bude cena domu klesat. Za zkoumanou oblast bylo zvoleno dynamicky se rozvíjející suburbální zázemí města Prahy. Vztah byl zkoumán s pomocí modelu hédonické ceny založeném na datovém vzorku 697 domů nabízených k prodeji na realitním portálu sreality.cz v období června a července 2014. Hlavními poznatky této práce jsou zjištění, že cena domu s každým dalším kilometrem od centra poklesne o 1,24 procenta. Vzdálenost byla také alternativně měřena pomocí času jízdy autem v normálních dopravních podmínkách, v dopravní špičce a také pomocí času stráveného v hromadné dopravě. Hodnoty koeficientů dalších kontrolních proměnných byly ve většině případů v souladu s očekáváním a zahraniční literaturou.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses