Zahraniční přístupy naplňovaní závazků Směrnice o energetické účinnosti (2012/27/EU) aplikovatelné v České republice - Tausch, Michal (2014)
Energetika je velice významným tématem ve všech národních politikách i v politice Evropské unie. S energetickou politikou je spjata i Směrnice o energetické účinnosti (2012/27/EU), která představuje další regulatorní prvek v oblasti spotřeby energie v evropských zemích. Jedná se o podpůrný nástroj pro dosažení jednoho ze tří cílů v oblasti energetiky vytyčených v tzv. klimaticko-energetickém balíčku 2020 (Evropská komise, 2007). Konkrétně jde o cíl zvýšení energetické účinnosti o 20 % oproti roku 1990. Směrnice udává státům povinnost mezi roky 2014 a 2020 snižovat množství konečné spotřebované energie o 1,5 % ročně. Práce se zabývá přístupem ČR k naplnění závazků Směrnice pomocí tzv. alternativního schématu a srovnává cesty k naplnění cílů s vybranými státy EU. Pokud by ČR volila cestu přenesení povinnosti snížení konečné spotřeby energie pouze na distributory nebo maloobchodní prodejce energie, je silně pravděpodobné, že by se úspory dosažené v oblasti konečné spotřeby výrazně promítly ve formě zvýšení cen. Tento jev by způsobil řadu nejasných cenových signálů i v ostatních odvětvích a pro Českou republiku by volba povinného schématu (které je využíváno v některých státech EU) zřejmě přinesla řadu negativních dopadů.