Analýza Bankovních regulací Basel III a jejich dopady na český bankovní sektor - Waclavek, Rostislav (2014)
Cílem této práce je provést analýzu připravenosti bankovního sektoru České republiky na požadavky nových regulatorních opatření Basel III a zhodnotit, jaké důsledky mohou změny v oblasti regulatoriky znamenat pro bankovní sektor České republiky a pro českou ekonomiku. Jsou zkoumány hlavní změny, které s sebou regulatorní rámec Basel III přinesl, konkrétně se jedná o změnu v oblasti kapitálových požadavků, zavedení kontroly likvidity bank prostřednictvím dvou nových ukazatelů, jimiž jsou LCR a NSFR. Pozornost je rovněž věnována zavedení ukazatele pákového poměru, který má zamezit nadměrnému zadlužování bank. Práce se též soustředí na nepřímé důsledky změn regulatoriky. Česká republika je malou otevřenou ekonomikou, která je silně závislá na ekonomickém vývoji v zahraničí, především v zemích Evropské unie, proto mohou být nepřímé důsledky poměrně značné. Jistý vliv může představovat i vlastnictví několika klíčových bank v České republice jejich zahraničními mateřskými společnostmi. V rámci této práce je řešena problematika regulace bank i v obecné rovině, přičemž je zde nastíněna i problematika vztahu mezi likviditou, rizikem a výnosností v bankovním odvětví.