Analýza vlivu monetární politiky na vznik a průběh spekulativních bublin na kapitálových trzích - Zajíčková, Tereza (2014)
Práce se zaobírá měnovou politikou z hlediska jejího vlivu na vznik spekulativních bublin a představuje mechanismus, jímž centrální banky v obecném měřítku mohou podnítit výrazný nárůst cen aktiv, jenž nemá fundamentální opodstatnění. Práce analyzuje dvě vybrané spekulativní bubliny, které předcházely jedněm z nejhlubších ekonomických krizí, a potvrzuje významný vliv expanzivní měnové politiky Fedu na jejich vzniku. Pozornost je rovněž věnována učiněným opatřením ze strany Fedu v reakci na splasknutí cenových bublin, která jsou již v obou případech ekonomických krizí značně odlišná.