Analýza potenciálního vlivu směrnice EU o 40% zastoupení žen v dozorčích radách společností na trh práce České republiky. - Kvasnička, Jan; Pavlíček, Tomáš; Štípek, Vladimír, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato bakalářská práce odhaduje vliv případného přijetí směrnice EU o 40% zastoupení žen v dozorčích radách velkých společností obchodovaných na burze na trh práce České republiky. Zejména potom identifikuje konkrétní společnosti, kterých by se takové opatření týkalo. V teoretické části zpracovává základní argumenty zastánců a odpůrců tohoto opatření. V praktické části potom konkrétně rozebírá znění směrnice, porovnává jej s regulacemi přijatými v jiných státech Evropy a na základě této komparace nastiňuje, které z efektů lze očekávat na českém trhu. Na základě analýzy kritérií návrhu směrnice porovnaných s realitou České republiky sestavuje seznam společností, kterých by se přijetí přímo dotklo. Zpracováním dat o řídících orgánech těchto společností také přináší aktuální statistiky o jejich současném složení (z genderového a národnostního hlediska). Výsledky naznačují, že alespoň v krátkém období, by přijetí směrnice nejspíše neznamenalo výrazné zlepšení genderové vyváženosti v České republice.
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses