Analýza vybraných institutů nového občanského zákoníku z hlediska práva a ekonomie - Kadlecová, Eliška (2014)
Nový civilní kodex přináší do českého občanského práva mnohé změny a nové instituty. Zavádí se superficiální zásada, novou podobu získávají i práva sousedská. Právě na tato témata se práce blíže zaměřuje. Teoretická část práce vysvětluje základní pojmy a podstatu a vývoj právní úpravy vybraných institutů. Analytická část se u problematiky sousedských práv věnuje imisím a v souvislosti se stanovením přijatelné míry imisí je pomocí modelu mezních nákladů a mezní škody nalezeno společenské optimum. Pomocí poznatků R. Coaseho a dalších ekonomických argumentů je zhodnocena účelnost stávající právní úpravy. Část věnovaná superficiální zásadě je zaměřena na analýzu nákladů a výnosů, které vznikají v souvislosti s jejím zavedením. Z nákladů se jedná především o náklady administrativy, o náklady a možnost neefektivní alokace práv, vzniklou kvůli zákonnému předkupnímu právu. Hlavní přínos zásady superficies solo cedit pak lze spatřovat především ve zjednodušení převodu nemovitostí a úspoře transakčních nákladů.