Analýza vybraných institutů nového občanského zákoníku z hlediska práva a ekonomie - Kadlecová, Eliška; Dušek, Libor; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Nový civilní kodex přináší do českého občanského práva mnohé změny a nové instituty. Zavádí se superficiální zásada, novou podobu získávají i práva sousedská. Právě na tato témata se práce blíže zaměřuje. Teoretická část práce vysvětluje základní pojmy a podstatu a vývoj právní úpravy vybraných institutů. Analytická část se u problematiky sousedských práv věnuje imisím a v souvislosti se stanovením přijatelné míry imisí je pomocí modelu mezních nákladů a mezní škody nalezeno společenské optimum. Pomocí poznatků R. Coaseho a dalších ekonomických argumentů je zhodnocena účelnost stávající právní úpravy. Část věnovaná superficiální zásadě je zaměřena na analýzu nákladů a výnosů, které vznikají v souvislosti s jejím zavedením. Z nákladů se jedná především o náklady administrativy, o náklady a možnost neefektivní alokace práv, vzniklou kvůli zákonnému předkupnímu právu. Hlavní přínos zásady superficies solo cedit pak lze spatřovat především ve zjednodušení převodu nemovitostí a úspoře transakčních nákladů.
Vedoucí práce: Libor Dušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses