Migrace zdravotních pracovníků do zahraničí - Červinková, Kateřina; Miksová, Blanka; Poláková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem bakalářské práce, zaměřené na problematiku odchodu zdravotních pracovníků do zahraničí, je zjistit příčiny, které k migraci vedou a migrační obrat těchto pracovníků za rok 2012. V teoretické části je obecně popsána problematika migrace a vývoj českého zdravotnictví po roce 1989. Nadále je v práci podrobněji zkoumáno finanční odměňování těchto pracovníků. V praktické části je popsán legislativní rámec upravující migraci těchto pracovníků, včetně jednotlivých žádostí, které musí podat. Je zjištěn potencionální počet a struktura migrantů za rok 2012, cílové země kam nejčastěji odcházejí a jsou vyvráceny teze o nedostatku lékařů v ČR a o nedostatečné kvalifikaci nově příchozích zdravotníků. Základní metodou, která je v práci použita, je více druhová literární rešerše vybrané literatury, a srovnávání použitých dat z veřejných dostupných statistik. Práce je unikátní svým úzkoprofilovým zaměřením na 3 konkrétní profese, jejichž migrační trend není do dnes na území ČR systematicky zaznamenáván.
Vedoucí práce: Blanka Miksová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses