Analýza nároků obcí na zpoplatnění produkce komunálního odpadu s cílem návrhu nového poplatku za produkci komunálního odpadu - Rašpličková, Veronika; Osersová, Marta; Macháč, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce zkoumá, co obce očekávají od poplatků za komunální odpad. Poplatky by měly hlavně plnit fiskální funkci a také motivovat občany ke snižování množství produkce komunálního odpadu. V tuto chvíli má Česká republika tři možné poplatky, které obec může ke zpoplatnění občanů využít. S přípravou nového zákona o odpadech se ale nabízí otázka, zda by nebylo jednodušší udělat pouze jeden a jednodušší poplatek. Obce by měly být schopny zavést systém částečně fixních a částečné variabilních plateb, kde by výše platby závisela na reálném množství vyprodukovaného odpadu. Podle dotazníku však větší města variabilní platbu odmítají, protože jsou s ní spojené vysoké náklady. Proto ve specifikaci nového poplatku v závěru této práce není variabilní část platby povinností ale jen doporučením. To platí také kvůli hrozícímu nebezpečí nelegálního nakládání s odpadem.
Vedoucí práce: Marta Osersová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses