Návrh efektivního systému zpoplatnění produkce komunálního odpadu ve městě Dobruška - Hrnčířová, Eva; Osersová, Marta; Malý, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Mnoho obcí v České republice se v současnosti potýká s deficitním financováním svého odpadového hospodářství. Zákon obcím nabízí více možností zpoplatnění produkce komunálního odpadu občanů. I přesto však deficit přetrvává. Jeho příčinu lze najít v omezených zákonných způsobech zpoplatnění, často ale také v rozhodnutích obecních zastupitelstev. Cílem této práce je identifikovat příčiny deficitu a navrhnout nejefektivnější způsob zpoplatnění občanů za produkci odpadu, v rámci v současnosti se nabízejících zákonných možností v prostředí České republiky. Práce je zaměřena na empirickou analýzu vybraného města Dobruška. A to pomocí metody srovnání nákladů a výnosů systému zpoplatnění produkce komunálního odpadu v tomto městě a zhodnocení jak finančních, tak i dalších ovlivňujících faktorů. A následně jsou tyto konkrétní výsledky srovnány se situací obcí obdobné charakteristiky. Zkoumané město Dobruška, se řadí s počtem 6 989 obyvatel do kategorie obcí s 4 001 -- 10 000. Tato kategorie pokrývá 1 253 838 obyvatel České republiky. Tak jako většina obcí v České republice i toto město zavedlo zpoplatnění občanů za produkci k. odpadu poplatek dle zákona o místních poplatcích. Situace zkoumaného města je však specifická v přítomnosti skládky na území města. Ukazuje se, že tento faktor může hrát z hlediska odpadového hospodářství obcí zásadní vliv, a snížit význam výhod ostatních způsobů zpoplatnění občanů oproti místnímu poplatku. Systém fungující v současnosti ve městě Dobruška se zdá být pro město nejefektivnějším, avšak pro jiné obce bez skládky na svém území může zpoplatnění občanů obsahující motivaci ke třídění ušetřit obci vysoké výdaje na nakládání s netříděným komunálním odpadem a následně i snížit deficit.
Vedoucí práce: Marta Osersová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses