Cenová elasticita poptávky po pohonných hmotách v příhraničí a její determinanty - Vyšný, Martin; Rod, Aleš; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce zkoumá cenovou elasticitu poptávky po pohonných hmotách. Na unikátních datech z čerpací stanice na severu Čech byla krátkodobá poptávka odhadnuta jako cenově neelastická, dlouhodobá pak jako cenově elastická. Jako signifikantní determinanty této poptávky se ukázaly vedle ceny PHM i počet obyvatel ve spolkové zemi Sasko a sazba spotřební daně v ČR. Vliv počtu registrovaných nových vozidel v Ústeckém kraji nebyl prokázán. Působení tzv. tank-turistiky bylo odhadnuto za pomoci proměnné pro rozdíl mezi cenami PHM na zkoumané čerpací stanici a ve Spolkové republice Německo. Zvýšení tohoto rozdílu o jeden euro cent je spojeno se zvýšením výtoče benzinu na zkoumané čerpací stanici v průměru o 1,5 %, u nafty pak o 2 %.
Vedoucí práce: Aleš Rod
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses