Vliv příjmové nerovnosti na zdraví společnosti - Holubovská, Barbora (2014)
Tato práce zkoumá vliv příjmové nerovnosti na zdraví společnosti. Zkoumáním vývoje příjmové nerovnosti a ukazatelů zdraví (úmrtnost, naděje dožití při narození, obezita a nadváha, konzumace alkoholu a kouření, kriminalita a sebevraždy) byla nalezena souvislost jen mezi významným růstem příjmové nerovnosti a růstem kriminality v 90. letech v dnešní České republice. Na konci minulého století ale došlo k razantním změnám, ke kterým nedochází pravidelně. Můžeme tedy říci, že příjmová nerovnost ovlivňuje zdraví společnosti jen ve velmi chudých zemích či při významných změnách v nerovnosti příjmů (změnách Giniho koeficientu). U jiných ukazatelů nebyl vliv příjmové nerovnosti prokázán.