Vliv příjmové nerovnosti na zdraví společnosti - Holubovská, Barbora; Joch, Roman, 1971-; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce zkoumá vliv příjmové nerovnosti na zdraví společnosti. Zkoumáním vývoje příjmové nerovnosti a ukazatelů zdraví (úmrtnost, naděje dožití při narození, obezita a nadváha, konzumace alkoholu a kouření, kriminalita a sebevraždy) byla nalezena souvislost jen mezi významným růstem příjmové nerovnosti a růstem kriminality v 90. letech v dnešní České republice. Na konci minulého století ale došlo k razantním změnám, ke kterým nedochází pravidelně. Můžeme tedy říci, že příjmová nerovnost ovlivňuje zdraví společnosti jen ve velmi chudých zemích či při významných změnách v nerovnosti příjmů (změnách Giniho koeficientu). U jiných ukazatelů nebyl vliv příjmové nerovnosti prokázán.
Vedoucí práce: Roman Joch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses