Je deflace slučitelná s hospodářským růstem? Případ Spojených států 19. století - Němec, Petr (2014)
V této práci se zabývám slučitelností deflace a hospodářského růstu. Shrnuji negativní vlivy deflace a podmínky, za kterých působí proti růstu. Dále uvádím argumenty ve prospěch deflace, jako jevu, při němž dochází k efektivní alokaci zdrojů. K odhadu vztahu mezi deflací a hospodářským růstem používám metodu nejmenších čtverců. Údaje z let 1800 až 1913 z USA potvrzují hypotézu o slučitelnosti deflace a hospodářského růstu. Deflace je jednoznačně slučitelná s hospodářským růstem v případě růstu produktivity výrobních faktorů.