Je deflace slučitelná s hospodářským růstem? Případ Spojených států 19. století - Němec, Petr; Potužák, Pavel; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
V této práci se zabývám slučitelností deflace a hospodářského růstu. Shrnuji negativní vlivy deflace a podmínky, za kterých působí proti růstu. Dále uvádím argumenty ve prospěch deflace, jako jevu, při němž dochází k efektivní alokaci zdrojů. K odhadu vztahu mezi deflací a hospodářským růstem používám metodu nejmenších čtverců. Údaje z let 1800 až 1913 z USA potvrzují hypotézu o slučitelnosti deflace a hospodářského růstu. Deflace je jednoznačně slučitelná s hospodářským růstem v případě růstu produktivity výrobních faktorů.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses