Vliv Aloise Rašína a Karla Engliše na měnovou politiku Československa do roku 1929 - Pařík, Adam (2014)
Tématem práce je měnová reforma z roku 1919. Teoretická část se věnuje definování názorů a koncepcí Aloise Rašína a Karla Engliše v oblasti měnové politiky. Po představení výchozí ekonomické a společenské situace před vznikem samostatného státu se text zaměřuje na analýzu příčin, průběhu a důsledků měnové reformy a zkoumá vliv opatření v měnové oblasti na reálnou ekonomiku. Empirické ověřování předem položené hypotézy, zda deflační politika A. Rašína splnila jeden ze svých cílů - posílení kurzu československé koruny, potvrdilo pravdivost tvrzení. Vnější konkurenceschopnost Koruny československé skutečně díky umělé stimulaci, kterou způsobila deflační politika směřující ke zhodnocení měny, rostla i za cenu utlumení domácího hospodářství. Závěr práce se věnuje konkrétním dopadům uplatňování měnových politik A. Rašína a K. Engliše na reálnou ekonomiku.