Didaktická analýza zásob v předmětu účetnictví na obchodních akademiích - Trpáková, Sabina (2014)
Diplomová práce se zabývá didaktickou analýzou učiva o zásobách v předmětu účetnictví na obchodních akademiích. Cílem práce je navrhnout didaktický rozbor učiva o zásobách. Práce se skládá ze tří částí, a to z teoretické, výzkumné a vlastního návrhu učiva. Teoretická část se věnuje nejprve výchozím předpokladům předmětu účetnictví, vzdělávacím programům a především didaktickým metodám používaných při výuce zásob. V druhé části je pozornost věnovaná vyhodnocení dotazníků určených pro vyučující na oboru Obchodní akademie. Cílem výzkumu je zjisti, jak jsou zásoby na obchodních akademiích vyučovány. Otázky se zaměřují i na to, zda jsou studenti vedeni k domýšlení dopadů hospodářských operací přímo do účetních výkazů a zda se učí o problematice IAS/IFRS. Poslední část obsahuje vlastní návrh učiva o zásobách jak v prvním koncentrickém okruhu, ta ve druhém. Vlastní výklad učiva je doplněn účetními schématy, procvičovacími příklady a ukázkami návrhů zápisu do žákovských poznámek. Kapitola je zakončena návrhem začlenění učiva o mezinárodních standardech účetního výkaznictví pro téma zásoby.