Legislativní veto prezidenta v parlamentních systémech případ ČR - Vaníčková, Anna (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou prezidentského práva vetovat zákony. Právo veta patří k prezidentským pravomocem, které se podílejí na rozhodování a legislativním procesu. Primárním cílem práce je odpovědět na otázku, za jakých okolností prezident používá právo veta nejčastěji. První kapitola popisuje historické kořeny práva veta a současné možnosti využití veta. Druhá kapitola rozebírá jednotlivé poltické systémy a způsob jakým využívají právo veta. Třetí kapitola se zabývá institutem veta v českém legislativním procesu. Poslední kapitola se věnuje výzkumu přístupu českých prezidentů Václava Havla a Václava Klause k právu veta.