Transformace systému s hegemonní stranou případ Mexika - Mrvová, Lucie (2014)
V mnoha zemích vedle sebe působí více politických stran. V některých z nich je však jedna strana v pozici hegemona. Ostatním politickým stranám je zabráněno uplatňovat svou reálnou moc a často fungují jen jako strany sloužící k výstavbě demokratické fasády nedemokratického režimu hegemonní strany. Předkládaná diplomová práce se zabývá systémy s hegemonní stranou z hlediska jejich vzniku a následné tranzice. Vychází z hypotézy, že při změně pravidel hegemonní strana ztrácí své postavení a moc. Jako případové studie pro režimy s hegemonní stranou slouží politický systém v Mexiku, Mosambiku a Kambodži. V první kapitole je vymezen pojem politická strana, teorie stranických systémů a tranzice režimu. Druhá kapitola se věnuje systémům s hegemonní stranou. Třetí a čtvrtá kapitola se zabývá případem Mexika a jeho systémem s hegemonní stranou. Závěry vyvracejí platnost výše zmíněné hypotézy, jelikož v mnoha zemích si i po úspěšném dokončení tranzice dříve hegemonní strany udržují svou moc a jejich voličská podpora je vysoká.