Skotsko v rámci světového trhu cestovního ruchu - Brabcová, Lucie (2014)
První kapitola se zabývá vymezením základních pojmů v cestovním ruchu a popisuje jednotlivé předpoklady země pro cestovní ruch. Přibližuje ekonomické dopady plynoucí z cestovního ruchu. Druhá kapitola nahlíží na Skotsko z historického, politického a také ekonomického hlediska. Ve třetí kapitole jsou zkoumány lokalizační a realizační předpoklady Skotska pro rozvoj cestovního ruchu. Čtvrtá kapitola se věnuje cestovnímu ruchu Skotska v mezinárodním srovnání na základě statistických dat. Pátá kapitola se zabývá dotazníkovým šetřením, které by mělo pomoci zjistit, proč se čeští turisté rozhodují cestovat do Skotska a zda vůbec. Poslední kapitola pak shrnuje a hodnotí výsledky dotazníkového šetření.