Zpoplatnění silniční infrastruktury v Maďarsku - Doležalová, Michaela (2014)
Diplomová práce se zabývá zpoplatněním silniční infrastruktury se zaměřením na Maďarsko. Jsou zde uvedeny různé typy zpoplatnění, které se v praxi používají -- fiskální nástroje, uživatelské poplatky a výkonové zpoplatnění. Největší důraz je zde kladen na výkonové zpoplatnění, konkrétně na systém GNSS, který je využíván v Maďarsku. Ostatní systémy jsou představeny na konkrétních příkladech v jednotlivých zemích. Nechybí zde ani legislativní předpoklady pro zpoplatnění silniční infrastruktury. Další součástí práce je popis mýtného systému v Maďarsku, jak pro vozidla s hmotností do 3,5 t (e-vignette), tak pro vozidla nad 3,5 t (tzv. systém HU-GO). Na tuto část navazuje porovnání mýtných systémů v zemích Visegrádské čtyřky. Dále pokračují návrhy autora diplomové práce na technickou a komerční interoperabilitu maďarského mýtného systému se Slovenskem, Polskem a Českou republikou.