Didaktická analýza problematiky účtování daní v systému učiva na oboru Obchodní akademie a jiných ekonomických oborech - Krausová, Martina (2014)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou problematiky daní v účetnictví vyučovaném na středních školách. Práce má několik částí. V první části práce rozebírá vzdělávací a výchovné cíle předmětu účetnictví, následuje pak rozbor rámcových vzdělávacích programů a školních vzdělávacích programů škol, ve kterých proběhl výzkum. Dále jsou vystiženy hlavní problémy, které mohou nastat při výuce daní. Výzkum, který je třetí částí práce, byl realizován pomocí dotazníků pro studenty i pro učitele. Výzkum zkoumal oblíbenost tématu daní, zda studenti při výuce pociťují nudu, která témata je baví a která naopak ne, a dále i jejich názory na zlepšení výuky látky o daních. Dotazníky se zaměřovaly i na propojenost znalostí mezi předměty účetnictví a ekonomika, na používání právních předpisů při výuce, a také jaké formy vyučování a jaká didaktická technika se při výuce používá. Z výsledků výzkumu bylo navrženo vlastní zpracování učiva o daních, které je poslední částí práce. To obsahuje nejen teoretickou základnu, ale také mnoho praktických příkladů s použitím dokladů a tiskopisů.