Didaktická analýza výuky ekonomických témat na gymnáziích - Märzová, Monika (2014)
Diplomová práce upozorňuje na nutnost a význam ekonomické gramotnosti pro život člověka v dnešním světě a zároveň poukazuje na nedostatky ve výuce ekonomických témat na gymnáziích. Na základě rozboru kurikulárních dokumentů práce definuje hlavní problémy, které jsou následně potvrzeny a upřesněny detailní analýzou reálného stavu výuky ekonomických témat na reprezentativním vzorku gymnázií z celé České republiky. V kontextu ideových východisek a praktických poznatků plynoucích z výzkumu přichází tato diplomová práce s řešením v podobě vyčlenění ekonomických témat do samostatného předmětu, pro který zároveň vytváří dvě možné varianty tematického plánu společně s dalšími didaktickými doporučeními.