Samplování hudby, jeho využití, autorská ochrana a dopady na činnost hudebních těles - Straka, Michal; Riedlbauch, Václav, 1947-2017; Kouba, Vojtěch, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je detailní deskripce fenoménu samplování z pohledu historického vývoje, právního ukotvení a jeho využívání v audiovizuální praxi. Hlavní částí práce je analýza konkrétní filmové hudby z hlediska výroby pomocí samplování, její porovnání s nahráním klasickým způsobem po stránce provozně produkční, ekonomické a autorskoprávní. Analýza je provedena jednak na autorem vytvořené ukázce z filmového snímku Iluzionista, a dále úryvku ze skladby Čtvero ročních dob od Antonia Lucia Vivaldiho nahrané profesionálním orchestrem v porovnání s nahrávkou od předních odborníků v oblasti samplování. Závěrem práce jsou především zjištění, že se začíná stírat rozdíl mezi živě nahranou skladbou a skladbou nahranou pomocí samplů z hlediska kvality zvuku, artikulací a přednesu. Předností živého tělesa je tedy synergický efekt, jak hráčů mezi sebou, tak i s dirigentem, či skladatelem. Výsledkem je zpravidla poté dílo s vyšší uměleckou hodnotou i prestiží.
Vedoucí práce: Václav Riedlbauch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses