Uplatnění metod třídy PROMETHEE v praktických analýzách - Procházková, Lucie; Sekničková, Jana; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Metody třídy PROMETHEE jsou založeny na párovém porovnání variant. Ačkoliv nejpoužívanějšími metodami jsou metody PROMETHEE I a PROMETHEE II, existuje několik jejich modifikací, například PROMETHEE V a PROMETHEE VI (tzv. D-M Brain). Tyto jmenované metody jsou v práci využity k demonstraci reálného použití metod třídy PROMETHEE. V teoretické části práce jsou metody stručně popsány a v praktické části jsou poté aplikovány na hodnocení osmi evropských zemí, ucházejících se o přijetí do eurozóny na základě konvergenčních kritérií. Autoři metod PROMETHEE společně vyvinuli také software pro vyhodnocování vícekriteriálních problémů -- program Visual PROMETHEE, který byl v práci hojně využit při analyzování variant z různých pohledů. Kromě mnoha dalších funkcí program také obsahuje grafický modul GAIA, který umožňuje vytvářet GAIA modely jednotlivých variant. Použití GAIA modelů umožňuje získat lepší představu o postavení jednotlivých variant v rovině vzhledem k zadaným kritériím. Pro výpočet doplňujících výsledků byl použit program MS Excel a jeho doplněk SANNA.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses