Specifika motivace generačních skupin zaměstnanců - Bohatá, Markéta (2014)
Cílem této práce je zjistit rozdíly v pracovní motivaci generací X a Y a sestavení vhodného motivačního systému pro obě generace. Pomocí dotazníkového šetření se hledají rozdíly v jednotlivých motivačních aspektech generací a utváří se závěr, kde je vhodné motivační systém odlišovat, a kde není. V teoretické části jsou popisovány základní pojmy týkající se motivace a jednotlivé situace, ve kterých firma může působit na pracovníka. V praktické části jsou popsány generace X a Y a mezinárodní a kulturní souvislosti s touto tematikou. Dotazníkové šetření zjišťuje u respondentů jejich hodnotovou orientaci, motivy k práci, faktory výběru zaměstnavatele a další preference v oblastech, které působí na jejich motivaci v organizaci. Z výsledků dotazníkového šetření je zjištěno, zda teorie odpovídá praxi, a jsou formulována opatření, která firmy mohou využít v motivačních systémech generací X a Y.