Specifika motivace generačních skupin zaměstnanců - Bohatá, Markéta; Palíšková, Marcela, 1961-; Stříteský, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem této práce je zjistit rozdíly v pracovní motivaci generací X a Y a sestavení vhodného motivačního systému pro obě generace. Pomocí dotazníkového šetření se hledají rozdíly v jednotlivých motivačních aspektech generací a utváří se závěr, kde je vhodné motivační systém odlišovat, a kde není. V teoretické části jsou popisovány základní pojmy týkající se motivace a jednotlivé situace, ve kterých firma může působit na pracovníka. V praktické části jsou popsány generace X a Y a mezinárodní a kulturní souvislosti s touto tematikou. Dotazníkové šetření zjišťuje u respondentů jejich hodnotovou orientaci, motivy k práci, faktory výběru zaměstnavatele a další preference v oblastech, které působí na jejich motivaci v organizaci. Z výsledků dotazníkového šetření je zjištěno, zda teorie odpovídá praxi, a jsou formulována opatření, která firmy mohou využít v motivačních systémech generací X a Y.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses