Analýza citlivosti vybraných metod vícekriteriálního hodnocení variant na změnu v datech - Holaj, Jaroslav (2014)
Vícekriteriální hodnocení variant je důležitým pomocníkem každého rozhodovatele, ať je to specialista nebo manažer. Znalost alespoň základních metod vícekriteriálního hodnocení variant umožňuje jednoduché a rychlé řešení každodenních situací. Preference rozhodovatele se však často mění a kromě jednoznačného uspořádání variant je vhodné nastínit i alternativní scénáře. K tomu právě slouží analýzy citlivosti. Do jaké míry ovlivňují změny ve vstupních datech celkové uspořádání variant, na čem závisí výsledné hodnocení variant, která ze sledovaných metod je nejcitlivější a která zase nejkonzervativnější? Na všechny tyto otázky odpovídá tato práce.