Detekce odlehlých pozorování – aplikace metod na data IT trhu - Arzumanov, Robert (2014)
Detekce odlehlých pozorování se již dávno stala často používaným krokem ke zkvalitnění datových souborů před jejich analýzou a následně i alternativním způsobem zkoumání dat. Praktická aplikace metod detekce outlierů se postupem času stále rozšiřuje, stejně jako i řešené množství úloh. Tato práce si klade za cíl prozkoumání, výběr vhodných metod a aplikaci za účelem řešení konkrétního praktického problému. Jde o vyhledání chybných hodnot a vícerozměrnou detekci odlehlých bodů v značně rozsáhlých multidimenzionálních souborech z trhu ICT. V průběhu řešení problému se implementovaly a naprogramovaly několik metod detekce -- jak jednorozměrných, tak i vícerozměrných algoritmů. Dále se také demonstruje praktické využití detekce outlierů, analyzují se vhodnost, výhody a nevýhody metod s návrhem případných zlepšení nebo alternativních postupů. Výsledkem se podařilo najít chybné hodnoty v datech a naplnit jiné cíle zkoumání stanovené společností IDC CEMA, s.r.o.