Podnikohospodářský pohled na tuzemský bankovní sektor a posouzení postavení "velké trojky" - Vágner, Jan (2014)
Již dlouhá léta je bankovní sektor a finančnictví obecně v České republice vnímán jako vysoce profitabilní a zdravé podnikatelské odvětví. Při bližším pohledu však v současnosti pozorujeme na trhu řadu změn, příležitostí a hrozeb, které mohou mít na stabilitu celého bankovního systému i všech hráčů na trhu významný dopad. Tato diplomová práce si proto klade za cíl provedení podnikohospodářské analýzy tuzemského bankovního trhu a tří největších tržních hráčů v kontextu aktuálních tržních podmínek a provedení jejich zhodnocení ve vztahu k možnému budoucímu vývoji. K dosažení těchto cílů bude využito nejen metodického aparátu finanční a ekonomické analýzy, uzpůsobeného specifikům finančních institucí, ale také rozboru některých neméně důležitých nefinančních měřítek. Z podstaty tedy půjde o pohled na banku optikou managementu (či controllingu) nikoli pouze o technický pohled bankovnictví (či regulatorní).