Třeboňská rybniční soustava jako součást kulturní krajiny a významný atraktor cestovního ruchu - Votavová, Martina (2014)
Diplomová práce se zabývá rozvojem cestovního ruchu v chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Problematikou rozvoje tohoto území je konflikt mezi podnikatelským rozvojem, charakterizován cestovním ruchem a rybníkářskou činností, na straně jedné a ochranou přírody a krajiny na straně druhé. Tato práce se snaží dokázat, že tyto složky mohou vzájemně spolupracovat a doplňovat se. V teoretické části jsou obsaženy poznatky týkající se cestovního ruchu, ochrany přírody a krajiny a udržitelného rozvoje. Praktická část se zaměřuje konkrétně na CHKO Třeboňsko a s přihlédnutím k příkladům ze zahraničí navrhuje různé programy rozvoje šetrného turismu s využitím třeboňské rybniční soustavy.