Jak ovlivňuje monetární politika ceny nemovitostí? Analýza na příkladu České republiky - Španerová, Kateřina; Komrska, Martin; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této diplomové práce je empiricky testovat, zda existuje vztah mezi měnovou politikou centrální banky a vývojem cen nemovitostí v České republice. Podobná tématika je široce diskutována v zahraničních odborných studiích zejména po roce 2008. Metodologicky práce vychází z článků autorů Taylor (2007) či Boivin, Kiley, Mishkin (2011), kteří argumentují ve prospěch hypotézy o vlivu měnové politiky na cenu nemovitostí a z článků autorů Dokko a kol. (2011), Del Negro, Otrok (2006), kteří hypotézu empiricky vyvracejí. Použitý dataset obsahuje kvartální údaje o průměrných cenách rezidenčních a komerčních nemovitostí v období od roku 1998 do začátku roku 2014 a dalších relevantních kontrolních proměnných. Na základě sestaveného modelu byl zjištěn kauzální vztah 2T repo sazeb a inflace na oba druhy nemovitostí. Dva ze tří uvedených modelů identifikovaly předpokládaný inverzní vztah mezi 2T repo sazbou a průměrnými cenami nemovitostí, kdy pokles 2T repo sazby vede k nárůstu průměrných cen nemovitostí a naopak.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses