Analýza indexů hospodářského zatížení pro upravené ekonomické generace z hlediska ekonomické aktivity a neaktivity obyvatelstva - Pour, Vojtěch Václav; Langhamrová, Jitka, 1958-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Diplomová práce si klade za cíl přiblížit nejen odborné veřejnosti, ale i studentům ekonomických, demografických či jiných podobně zaměřených oborů, indexy hospodářského zatížení a indexy šedého a zeleného zatížení pro projekce Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a EUROSTATu pro modifikovanou (reálně upravenou) II. ekonomickou generaci, vše v rozmezí osmdesáti let. Určení velikosti modifikovaných ekonomických generací spočívá zejména v určení ekonomicky neaktivního obyvatelstva pomocí odhadu osob ve starobních a invalidních důchodech, na rodičovské dovolené či ve vzdělávacím procesu. Analogicky určení ekonomicky aktivního obyvatelstva, které se dle teoretických ekonomických generací tváří jako neaktivní, spočívá v odhadu osob zapojených do výuky apod. Modifikace spočívá tedy v tom, že primárním hlediskem je příznak ekonomické aktivity. Dle stejné metodiky se projektuje ekonomická aktivita a neaktivita do budoucnosti ve variantách oficiálních projekcí. Z nich se následně vypočítají jednotlivé indexy, které se porovnávají jak mezi sebou v rámci prognóz, tak ohledně srovnání indexů z teoretických a modifikovaných ekonomických generací. Hodnoty v horizontu projekce modifikovaného IHZ vycházejí ve všech prognózách lépe, než IHZ teoretický, který se od roku 2013 zvyšuje, zatímco modifikovaný mírně klesá. Na ekonomickou aktivitu má největší vliv ve skutečném období (2000--2012) a na začátku projektovaného období (2013) počet lidí, kteří jsou v penzi a nedovršili 65 let. Na konci období (2080) pak lidé, kteří pracují a je jim 65 let a více. Během celého sledovaného období měly podstatný vliv osoby starající se o rodinu a studenti na vysokých školách.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses