Platby za ekosystémové služby jako ekonomický nástroj environmentální politiky a jejich potenciál v České republice - Řehová, Vendula; Louda, Jiří; Kalabisová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce zkoumá koncept ekosystémových služeb z hlediska ekonomické teorie, legislativního rámce i historického vývoje a institut plateb za ekosystémové služby, jenž je praktickou aplikací ekonomických teorií v oblasti ochrany životního prostředí. Platby za ekosystémové služby jsou v práci identifikovány jako koncept, který díky zohledňování přírodou poskystovaných užitků v rozhodovacích procesech tržního hospodářství přispívá ke zvýšení společenského blahobytu. V praktické části je analyzováno množtví zavedených příkladů plateb za ekosystémové služby a to včetně nejznámnějších studií Nestlé Water (Vittel) nebo revitalizace Panamského průplavu. V závěru je doporučeno širší využití institutu plateb za ekosystémové služby v České republice, jsou identifikované možné překážky aplikace konceptu a vydána doporučení pro odstranění překážek.
Vedoucí práce: Jiří Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses