Zhodnocení čerpání dotací z Regionálního operačního programu NUTS 2 Střední Čechy a jejich využití při rekonstrukci mateřské školy v obci Veleň - Friesingerová, Barbora (2014)
Předmětem bakalářské práce je zhodnotit proces čerpání dotací z Regionálního operačního programu NUTS 2 Střední Čechy. Teoretická část práce představuje regionální politiku Evropské unie i České republiky, dál se zabývá shrnutím socioekonomické analýzy regionu Střední Čechy a samotným Regionálním operačním programem NUTS 2 Střední Čechy, jeho cíli, prioritními osami a také vývojem finančního plánu. Praktická část práce hodnotí proces tvorby dotační žádosti pro projekt "Rekonstrukce, modernizace a rozšíření mateřské školy Veleň" a jeho přínos obci a občanům. V závěru práce jsou navrženy změny, díky nimž by obce nemusely při tvorbě žádosti o dotaci využívat služeb poradenské společnosti. Z práce vyplývá, že proces dotování projektů z Evropské unie je přínosný, a to zejména pro menší obce, které se díky nim mohou rychleji rozvíjet.