Svěřenské fondy - Pekař, Jan; Musílek, Petr, 1965-; Cibulka, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce si klade za cíl posoudit využitelnost institutu svěřenského fondu tak, jak ho zavádí Nový občanský zákoník. První část práce popisuje současnou praxi a nástroje, jimž může být svěřenský fond alternativou. Věnuje se sektoru investičních a penzijních fondů, pojednává o modelech externí správy, daňových rájích. Ve větším detailu rozebírá quebecké trusty, které mohou vzhledem k míře inspirace českých zákonodárců quebeckou legislativou napovědět, jakou podobu nabude sektor svěřenských fondů v České republice. Druhá část práce se věnuje institutu svěřenského fondu a posuzuje jeho atraktivitu v kontextu současné praxe. Rozborem právních předpisů upravujících svěřenské fondy bylo zjištěno, že kromě ryzí správy majetku nelze předpokládat větší rozmach tohoto institutu, neboť stávající daňová legislativa eliminuje výhody, které zřizování svěřenských fondů přináší v zemích, kde je rozšířen.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses