Finanční stabilita a systémové významné instituce - Ulman, Martin (2014)
Po pádu Lehman Brothers v roce 2008 se staly na akademické i politické půdě velmi populárním tématem systémově významné finanční instituce, pro které se vryl název SIFIs. Jedná se o finanční instituce, které svou velikostí, přeshraniční působností, provázaností, nenahraditelností a komplexností mohou přispět k vzniku, akumulaci a materializaci systémového rizika ve finančním sektoru a tím ohrozit jeho finanční stabilitu. V následující práci se postupně zabývám vzájemnými vztahy mezi finanční stabilitou, systémovým rizikem a systémově významnými finančními institucemi za účelem porozumění jejich významu ve finančním systému. Následně podrobím bankovní sektor České republiky analýze jeho stability dle skupin bank.