Národnostní otázka a federalismus komparace rozpadů Československa a Jugoslávie - Bidlová, Veronika (2014)
Diplomová práce je koncipována jako komparativní případová studie zaměřená na rozpady komunistických federací - Československa a Jugoslávie. Hlavním cílem práce je analyzovat vztah mezi funkčností komunistických federací a nedořešenými národnostními otázkami uvnitř zkoumaných států jako jedné z příčin jejich rozpadů na počátku 90. let 20. století. Dílčím cílem práce je nalézt podobnosti a odlišnosti ve vývoji národnostních vztahů zkoumaných států i ve způsobu jejich rozpadů. Autorka se zaměřuje na otázku, zda byly tyto rozpady nevyhnutelné či zda existovaly možnosti, jak společné státy zachovat.