Národnostní otázka a federalismus komparace rozpadů Československa a Jugoslávie - Bidlová, Veronika; Lisa, Aleš, 1956-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce je koncipována jako komparativní případová studie zaměřená na rozpady komunistických federací - Československa a Jugoslávie. Hlavním cílem práce je analyzovat vztah mezi funkčností komunistických federací a nedořešenými národnostními otázkami uvnitř zkoumaných států jako jedné z příčin jejich rozpadů na počátku 90. let 20. století. Dílčím cílem práce je nalézt podobnosti a odlišnosti ve vývoji národnostních vztahů zkoumaných států i ve způsobu jejich rozpadů. Autorka se zaměřuje na otázku, zda byly tyto rozpady nevyhnutelné či zda existovaly možnosti, jak společné státy zachovat.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses