Liberalizace elektroenergetiky cesta k vnitřnímu trhu EU - Horák, Jiří; Němcová, Ingeborg, 1957-; Karpová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Zaměření doktorské disertační práce vychází ze zkoumání liberalizačních tendencí a tvorby vnitřního trhu s elektřinou v EU. Diskusi je proto v rámci hlavního výzkumného cíle podroben proces utváření vnitřního trhu. Proces utváření evropského trhu s elektřinou a rovné soutěže je však kromě regulačního rámce a vlastní dynamiky determinován konkrétními opatřeními z portfolia energetické a klimatické politiky EU. V rámci vedlejšího výzkumného cíle je tak v práci zkoumán soulad evropských nástrojů -- obchodování s emisními povolenkami, podporou obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti -- s procesem tvorby trhu. Autor podrobně zkoumal genezi energetické politiky EU i liberalizačním balíčkům, a konstatoval, že liberalizace byla vždy součástí snah o vytvoření mezinárodního jednotného trhu a o rozbití vertikální integrace v elektroenergetice. Při zjišťování současného stavu integrace spotových trhů pomocí frakční kointegrační analýzy zaměřené na prověření stavu tržní integrace mezi vybranými evropskými trhy s elektřinou autor pomocí Johansenova testu prokázal, že pouze omezená část ze zvolených trhů dosáhla skutečné integrace. V rámci hledání pramenů destrukce liberalizačního úsilí bylo poté zjištěno, že systém obchodování s emisními povolenkami EU ETS ani opatření na podporu energetické účinnosti na vytváření vnitřního trhu s elektřinou negativní vliv nemají. Na druhou stranu, při zkoumání podpory a zavádění obnovitelných zdrojů pomocí regresní analýzy vlivu OZE na spotovou cenu elektřiny byla prokázána řada divergenčních vlivů.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations