Konstrukce a využití časových input-output tabulek v kontextu dynamizovaného input-output modelu - Zbranek, Jaroslav (2014)
Cílem předložené disertační práce je vypracování metodiky konstrukce symetrických časových input-output tabulek v podmínkách České republiky. Navazujícím cílem je konstrukce input-output modelu, který je odvozen na základě sestavených symetrických časových input-output tabulek. Pro praktické aplikace je pak stěžejní provázání takto odvozeného input-output modelu s dynamizovaným input-output modelem. Dynamizovaný input-output model v pojetí předložené práce zohledňuje mnohé multiplikační efekty a představuje tak komplexnější nástroj z hlediska provádění input-output analýz. První kapitola je věnována vývoji problematiky input-output tabulek a analýz na území České republiky i ve světě. Druhá rovněž teoretická kapitola je zaměřena na zmapování různých směrů input-output analýz, které jsou ve světě aplikovány s využitím fyzických, časových či hybridních input-output tabulek. Třetí kapitola je ryze metodologická, neboť je zde zpracována a popsána metoda konstrukce symetrických časových input-output tabulek, stejně jako metodologický přístup k různým citlivostním analýzám. Čtvrtá kapitola je zaměřena na konstrukci dynamizovaného input-output modelu a formálnímu provázání s modelem odvozeným na základě časových input-output tabulek. Poslední, pátá kapitola je zaměřena analyticky, kdy jsou aplikovány metody popsané ve třetí kapitole na oficiálně publikované údaje za Českou republiku. Analytická kapitola je v této práci vnímána jako nástroj citlivostní analýzy pro ověření kvalitativní stránky sestavených časových input-output tabulek.