Financování, účetnictví a daňové souvislosti neziskových organizací v konkrétních podmínkách občanského sdružení Pionýr - Klíma, Vladimír (2014)
Diplomová práce se zabývá financováním, účetními a daňovými souvislostmi neziskových organizací v České republice. Hlavním cílem je charakterizace financování občanského sdružení Pionýr a systému přerozdělování finančních prostředků na nižší organizační jednotky v rámci sdružení. Práce dále analyzuje hospodaření občanského sdružení Pionýr v letech 2008 - 2012. K dosažení stanoveného cíle jsou využity především interní materiály a finanční výkazy sdružení. Dále je v práci charakterizován neziskový sektor v České republice a jeho postavení v rámci EU. Podrobně jsou popsány účetní a daňové předpisy platné pro občanská sdružení. Práce se také zabývá dopady rekodifikace soukromého práva na fungování občanských sdružení v České republice.