Lobbing v Evropské unii – současná praxe evropského lobbingu a regulace tabákových výrobků - Ohnišťová, Markéta (2013)
Cílem diplomové práce je zhodnotit míru vlivu tabákových subjektů a jejich lobbistických aktivit na evropský legislativní proces týkající se tabákových výrobků. Práce se zabývá problematikou tabákového lobby na úrovni Evropské unie i České republiky. Záměrem práce je zjistit do jaké míry byl lobbing tabákových výrobců společně se spřízněnými lobbistickými organizacemi nebo jejich oponentů ze strany neziskových a nevládních organizací úspěšný ve věci přijímání revidované směrnice o tabákových výrobcích. Práce v prvních dvou kapitolách uvádí obecnou charakteristiku evropského lobbingu a současně lobbing jako takový definuje, dále popisuje regulaci lobbingu na jednotlivých úrovních evropských institucí. Třetí kapitola představuje subjekty tabákového lobby a analyzuje postoje EU a ČR vůči regulaci tabákových výrobků. Případová studie práce poskytuje hlubší sondu do problematiky regulace cigaret s příchutěmi, zejména tzv. mentolek a "slim" cigaret.