Lobbing v Evropské unii – současná praxe evropského lobbingu a regulace tabákových výrobků - Ohnišťová, Markéta; Vymětal, Petr; Husák, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Cílem diplomové práce je zhodnotit míru vlivu tabákových subjektů a jejich lobbistických aktivit na evropský legislativní proces týkající se tabákových výrobků. Práce se zabývá problematikou tabákového lobby na úrovni Evropské unie i České republiky. Záměrem práce je zjistit do jaké míry byl lobbing tabákových výrobců společně se spřízněnými lobbistickými organizacemi nebo jejich oponentů ze strany neziskových a nevládních organizací úspěšný ve věci přijímání revidované směrnice o tabákových výrobcích. Práce v prvních dvou kapitolách uvádí obecnou charakteristiku evropského lobbingu a současně lobbing jako takový definuje, dále popisuje regulaci lobbingu na jednotlivých úrovních evropských institucí. Třetí kapitola představuje subjekty tabákového lobby a analyzuje postoje EU a ČR vůči regulaci tabákových výrobků. Případová studie práce poskytuje hlubší sondu do problematiky regulace cigaret s příchutěmi, zejména tzv. mentolek a "slim" cigaret.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses