Projektové řízení na cestě od tradičních metod k agilním metodám - Kačín, Radovan (2014)
Tématem disertační práce je projektové řízení. Práce se zabývá touto oblastí ekonomiky s celosvětově rostoucím významem. Cílem práce je poskytnout doporučení pro využívání a zavádění agilních přístupů projektového řízení v organizacích v českém prostředí. Teoretická část ukazuje aktuálně používané standardy, nové verze tradičních přístupů i nově se objevující přístupy; dále ukazuje aktuální trendy v disciplíně projektového řízení. Podrobněji jsou pak rozebrány agilní přístupy projektového řízení včetně vazeb na teorii firmy a teorii podnikatelství. Zavádění agilních přístupů je změnovým projektem, část práce tedy hledá doporučení teorie změny. Vlastní výzkum navazuje na existující průzkum agilního projektového řízení, zkoumá přínosy a zavádění agilního projektového řízení v podnikové sféře. Přínosem práce je identifikace společných rysů více přístupů tradičně oddělených, lepší pochopení možností nasazení agilních přístupů projektového řízení i doporučení pro zavádění agilních přístupů.