Průkaznost účetnictví v podmínkách ICT - Ďurianová, Gabriela (2014)
Doktorská práce řeší průkaznost účetnictví v podmínkách informačních a komunikačních technologií. Cílem této práce je shromáždit veškeré dostupné informace o ICT v účetnictví, zdůraznit dopady ICT na průkaznost účetnictví a v návaznosti na to upozornit na rizika, která z aplikace ICT vyplývají. Za účelem dosažení cíle práce je použita zejména metoda kvalitativní analýzy a rešerše dostupných informačních zdrojů. Některé části práce jsou demonstrovány na příkladech. Úkolem jednotlivých kapitol je postupně pojednat na základě definovaných teoretických východisek o všech fázích životního cyklu účetních dokladů, které jsou následně na výstupu z účetnictví prezentovány v podobě účetní závěrky, a to vše se zvláštním zřetelem na průkaznost. Poslední část práce má aplikační charakter, kdy je na třech případových studiích demonstrováno využití XML při účetním výkaznictví v reálně fungujících a zabezpečených systémech založených na ICT. Na základě provedené analýzy jsem došla k závěru, že vzhledem k požadavku na spolehlivost účetnictví má rostoucí důležitost vnitřní kontrolní systém. Bez ohledu na použité technologie zůstává klíčovou potřeba zachování průkaznosti na úrovni účetního záznamu, a to ve všech fázích jeho životního cyklu -- jak při jeho vyhotovení nebo přijetí, tak při jeho přenosu, převodu na jinou formu a archivaci. Významnou fází životního cyklu účetních záznamů, kterou jsem se ve své práci zabývala, je také průkazné elektronické výkaznictví. V této oblasti jsem došla k závěru, že klíčové jsou tři jeho fáze. Jedná se jednak o potřebu zajistit průkaznou vazbu mezi běžným účtováním a sestavovanými výkazy. Dále je kritickým místem zajištění bezpečného přenosu výkazů na cílové místo uložení, resp. publikování výkazů. Zároveň je pr