Průkaznost účetnictví v podmínkách ICT - Ďurianová, Gabriela; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Doktorská práce řeší průkaznost účetnictví v podmínkách informačních a komunikačních technologií. Cílem této práce je shromáždit veškeré dostupné informace o ICT v účetnictví, zdůraznit dopady ICT na průkaznost účetnictví a v návaznosti na to upozornit na rizika, která z aplikace ICT vyplývají. Za účelem dosažení cíle práce je použita zejména metoda kvalitativní analýzy a rešerše dostupných informačních zdrojů. Některé části práce jsou demonstrovány na příkladech. Úkolem jednotlivých kapitol je postupně pojednat na základě definovaných teoretických východisek o všech fázích životního cyklu účetních dokladů, které jsou následně na výstupu z účetnictví prezentovány v podobě účetní závěrky, a to vše se zvláštním zřetelem na průkaznost. Poslední část práce má aplikační charakter, kdy je na třech případových studiích demonstrováno využití XML při účetním výkaznictví v reálně fungujících a zabezpečených systémech založených na ICT. Na základě provedené analýzy jsem došla k závěru, že vzhledem k požadavku na spolehlivost účetnictví má rostoucí důležitost vnitřní kontrolní systém. Bez ohledu na použité technologie zůstává klíčovou potřeba zachování průkaznosti na úrovni účetního záznamu, a to ve všech fázích jeho životního cyklu -- jak při jeho vyhotovení nebo přijetí, tak při jeho přenosu, převodu na jinou formu a archivaci. Významnou fází životního cyklu účetních záznamů, kterou jsem se ve své práci zabývala, je také průkazné elektronické výkaznictví. V této oblasti jsem došla k závěru, že klíčové jsou tři jeho fáze. Jedná se jednak o potřebu zajistit průkaznou vazbu mezi běžným účtováním a sestavovanými výkazy. Dále je kritickým místem zajištění bezpečného přenosu výkazů na cílové místo uložení, resp. publikování výkazů. Zároveň je pr
Z dostupných statistik lze dovodit, že v práci popsané informace a postupy zdaleka neodpovídají aktuální obvyklé praxi účetních jednotek v ČR. Představují spíše souhrn poznání, který by bylo možno technicky nebo právně využít účetními jednotkami a jehož plné využití v široké praxi lze předpokládat v příštích letech.
Vedoucí práce: Ladislav Mejzlík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations