Model zralosti zdrojového kódu objektových aplikací - Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024 (2014)
Cílem disertační práce bylo vytvořit model zralosti zdrojových kódů objektových aplikací a využití tohoto modelu pro ověřování kvality zdrojových kódů studentských aplikací. Východiskem práce byla analýza stávajících standardů, norem, metodik a souhrnů "best practice" pro hodnocení kvality softwarových produktů a analýza faktorů, které ovlivňují kvalitu zdrojových kódů objektových aplikací. Za účelem ověření výsledků analýzy faktorů byl v další části práce proveden průzkum mezi odborníky z praxe. Na základě provedené analýzy a dotazníkového šetření byl navržen model určování zralosti zdrojových kódu objektových aplikací. Při návrhu modelu byla využita statistická metoda shlukové analýzy. Byl navržen model a byl popsán postup použití modelu při hodnocení zdrojových kódů studentských aplikací. Tento model byl pilotně ověřen při výuce programování na Vysoké škole ekonomické v Praze.